Eiti į turinį
Meniu
11 pierādīti veselības ieguvumi no ķiplokiem

11 pierādīti veselības ieguvumi no ķiplokiem

Lūk, 11 veidi, kādos ķiploks labvēlīgi ietekmē mūsu veselību un, ko apliecina veiktie pētījumi.

1. Ķiploks satur allicīnu, kuram piemīt spēcīgas dziedinošas īpašības

Ķiploks ir allium (sīpolu) ģints augs.

Tas ir tuvu radniecīgs sīpoliem, šalotēm un puraviem.

Tas aug daudzos pasaules reģionos un, pateicoties savai spēcīgajai smaržai un patīkamajai garšai, ir ļoti populāra ēdienu sastāvdaļa.

Tomēr seno laiku vēsturē ķiploks, galvenokārt, tika lietots tā veselību uzlabojošo un ārstniecisko īpašību dēļ.

Tā lietošanu dokumentēja visas varenākās civilizācijas, tostarp ēģiptieši, babilonieši, senie grieķi, romieši un ķīnieši.

Lūk, kā izskatās ķiploks:

Visu “galviņu” dēvē par ķiploka sīpolu, bet atsevišķos segmentus – par daiviņām. Vienā sīpolā parasti ir aptuveni 10-20 daiviņu.

Mūsdienās ir zināms, ka lielāko daļu ķiplokam raksturīgo veselības ieguvumu sniedz viens no sēra savienojumiem, kas veidojas, ķiploka daiviņas sasmalcinot, saspiežot vai sakošļājot.

Šo vielu sauc par allicīnu, un tā ir atbildīga arī par ķiplokam raksturīgo smaržu.

Allicīns organismā nokļūst pa gremošanas traktu, kur sākas tā spēcīgā bioloģiskā iedarbība.

Galavārds: Ķiploks ir sīpolu ģints augs, kuru kultivē tā uztura un veselības īpašību dēļ. Tas lielā daudzumā satur sēra savienojumu allicīnu, kuram, kā tiek uzskatīts, raksturīga sevišķi efektīva ietekme uz cilvēka veselību.

2. Ķiplokam ir augsta uzturvērtība, bet ļoti maz kaloriju

Par spīti pavisam nelielajam kaloriju daudzumam, ķiploks ir neticami vērtīga mūsu uztura sastāvdaļa.

100 grami ķiploku satur:

  • mangānu: 82% no IDD;
  • B6 vitamīnu: 61% no IDD;
  • C vitamīnu: 54% no IDD;
  • selēnu: 21% no IDD;
  • šķiedrvielas: 2,1 gramu;
  • salīdzinoši daudz kalcija, vara, kālija, fosfora, dzelzs un B1 vitamīna.

Tāpat ķiploks nelielos daudzumos satur arī dažādas citas uzturvielas. Patiesībā var apgalvot, ka tas satur nedaudz no visa, kas mums nepieciešams.

Un tas viss – tikai 42 kalorijās uz 100g produkta, saturot 1,8 gramus olbaltumvielu un 9 gramus šķiedrvielu.

Galavārds: ķiploks satur maz kaloriju, bet tajā ir ļoti daudz  C vitamīna, B6 vitamīna, kā arī mangāna. Tāpat tas nelielos daudzumos satur arī citas vērtīgas uzturvielas.

3. Ķiploks efektīvi uzveic slimības, tostarp saaukstēšanos

Ir zināms, ka ķiploka lietošana uzturā sekmē imūnsistēmas darbību.

Kādā apjomīgā, 12 nedēļu ilgā pētījumā tika novērots, ka, ik dienu lietojot uzturā ķiploku, saaukstēšanās gadījumu skaits samazinās par 63%, salīdzinājumā ar placebo grupu.

Tajā dalībnieku grupā, kura uzturā lietoja ķiplokus, par 70% samazinājās arī vidējais saaukstēšanās simptomu ilgums – no 5 dienām līdz tikai pusotrai dienai.

Savukārt kāds cits pētījums liecina, ka paaugstināta ķiploku ekstrakta deva (2,56 grami dienā) var samazināt saaukstēšanās vai gripas slimības periodu par 61%.

Ja jūs bieži mēdzat saaukstēties, ķiploku iekļaušana uzturā Tev, visticamāk, nāks tikai par labu.

Galavārds: ķiploka lietošana uzturā palīdz novērst un samazināt tādu izplatītu saslimšanu kā gripas un saaukstēšanās smagumu.

4. Aktīvās vielas ķiplokos var pazemināt asinsspiedienu

Kardiovaskulārās slimības, tostarp infarkts un insults, ir vieni no izplatītākajiem nāves cēloņiem visā pasaulē.

Paaugstināts asinsspiediens jeb hipertensija ir viens no galvenajiem šo slimību cēloņiem.

Klīniskie pētījumi apliecina, ka ķiploka lietošana uzturā ievērojami pazemina asinsspiedienu cilvēkiem, kuriem tas ir paaugstināts.

Vienā no šādiem pētījumiem noskaidrots, ka noturēts ķiploka ekstrakts devās no 600–1 500 mg asinsspiediena samazināšanā 24 nedēļu ilgā laika periodā ir tikpat efektīvs kā medikaments atenolols.

Lai iegūtu vēlamos rezultātus, uztura bagātinātāju devām jābūt salīdzinoši augstām. Allicīna daudzumam jābūt ekvivalentam aptuveni četrām ķiploka daiviņām dienā.

Galavārds: domājams, ka ķiploka lietošana uzturā lielās devās normalizē asinsspiedienu cilvēkiem, kuri cieš hipertensijas. Dažos gadījumos tā iekļaušana uzturā var būt tikpat efektīva kā regulāra medikamentu lietošana.

5. Ķiploks normalizē holesterīna līmeni, tādējādi samazinot sirds-asinsvadu sistēmas slimību risku

Ķiploks var samazināt kopējo un ZBL (zema blīvuma lipoproteīnu) holesterīna līmeni.

Pastāv pieņēmumi, ka cilvēkiem, kuriem ir paaugstināta holesterīna koncentrācija asinīs, ķiploka iekļaušana uzturā samazina kopējo un/vai ZBL holesterīnu par aptuveni 10–15%.

Aplūkojot ZBL (“slikto”) un ABL (augsta blīvuma lipoproteīnu jeb “labo”) holesterīnu atsevišķi, ķiploks pazemina ZBL, taču tam nav pārliecinošas ietekmes uz ABL.

Tiek uzskatīts, ka ķiploks nesamazina triglicerīdu koncentrāciju, kas ir vēl viens no zināmajiem sirds slimību riska faktoriem.

Galavārds: pastāv pieņēmumi, ka ķiploku lietošana uzturā samazina gan kopējo, gan ZBL holesterīna koncentrāciju, jo īpaši tiem cilvēkiem, kuriem novērots paaugstināts holesterīna līmenis. ABL holesterīna un triglicerīdu koncentrācija ietekmēta netiek.

6. Ķiploks satur antioksidantus, kuri var palīdzēt novērst Alcheimera slimības un plānprātības attīstību

Brīvo radikāļu izraisītie oksidatīvie bojājumi veicina novecošanās procesus.

Ķiploks satur antioksidantus, kuri stiprina organisma aizsargmehānismus pret oksidatīvajiem bojājumiem.

Ir novērots, ka ķiploku uztura bagātinātāju lietošana lielās devās cilvēka organismā vairo antioksidantu enzīmus, kā arī ievērojami samazina oksidatīvo stresu cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu.

Šī apvienotā iedarbība – holesterīna samazināšana un asinsspiediena normalizēšana, kā arī antioksidatīvās īpašības var palīdzēt novērst dažādu izplatītu smadzeņu traucējumu, tostarp Alcheimera slimības attīstību.

Galavārds: ķiploks satur antioksidantus, kuri aizsargā no šūnu bojājumiem un novecošanās. Tāpat tie var samazināt Alcheimera slimības attīstības risku.

7. Ķiploks var palīdzēt Tev dzīvot ilgāk

Dažādu produktu vai vielu ietekmi uz cilvēka ilgmūžību pierādīt ir teju neiespējami.

Taču, ņemot vērā ķiploka labvēlīgo ietekmi attiecībā uz tādiem vitāli svarīgiem riska faktoriem kā asinsspiediens, ir tikai loģiski secināt, ka tā lietošana uzturā var palīdzēt nodzīvot garāku mūžu.

Tikpat svarīgs aspekts ir fakts, ka ķiploks spēj uzveikt infekciju slimības, turklāt iepriekšminētie faktori ir izplatīti nāves cēloņi, jo īpaši – vecāka gadagājuma cilvēkiem vai cilvēkiem ar imūnsistēmas darbības traucējumiem.

Galavārds: zināms, ka ķiplokam piemīt labvēlīga ietekme attiecībā uz izplatītāko hronisko slimību cēloņu samazināšanu, no kā var secināt, ka tas palīdz nodzīvot garāku mūžu.

8. Ķiploka lietošana uzturā var uzlabot fizisko sniegumu

Ķiploks savulaik bija viena no pirmajām “fizisko sniegumu uzlabojošajām” vielām.

Tradicionāli to senajās kultūrās lietoja, lai mazinātu nogurumu un uzlabotu strādnieku darba spējas.

Turklāt vērts pieminēt, ka ķiploki Senajā Grieķijā tika doti olimpiešiem.

Pētījumos ar grauzējiem novērots, ka ķiploks patiesi palīdz uzlabot fizisko sniegumu, tomēr līdz šim veikti ļoti maz līdzīgu pētījumu ar cilvēku piedalīšanos.

Vienā no šādiem pētījumiem dalībniekiem, kuri sirga ar sirds slimībām, 6 nedēļas uzturā lietojot ķiploka eļļu, novēroja maksimālās sirdsdarbības samazinājumu par 12%, kā arī uzlabotu fizisko sniegumu.

Tiesa gan, pētījumā, kurā piedalījās deviņi konkurētspējīgi riteņbraucēji, fiziskā veikuma uzlabojumi netika novēroti.

Citi pētījumi liecina, ka ķiploks var samazināt fizisko aktivitāšu izraisītu nogurumu.

Galavārds: ir novērots, ka ķiploks uzlabo fiziskās spējas laboratorijas dzīvniekiem un cilvēkiem ar sirds slimībām; secinājumi par ietekmi uz veseliem cilvēkiem vēl pagaidām nav pārliecinoši.

9. Ķiploka lietošana uzturā var palīdzēt no organisma izvadīt kaitīgos metālus

Ir noskaidrots, ka ķiplokos esošie sēra savienojumi lielās devās aizsargā pret orgānu bojājumiem smago metālu saindēšanās gadījumos.

Četru nedēļu ilgā pētījumā, kurā piedalījās automašīnu akumulatoru rūpnīcas strādnieki (pārmērīga svina iedarbība), tika atklāts, ka ķiploks par 19% samazina svina līmeni asinīs. Tāpat tas mazina vairākus svina saindēšanās simptomus, tostarp galvassāpes un paaugstinātu asinsspiedienu.

Trīs devas ķiploka dienā simptomu samazināšanā izrādījās efektīvākas nekā medikaments D-penicilamīns.

Galavārds: viens no pētījumiem apliecina, ka ķiploks ievērojami samazina svina kaitīgo iedarbību uz organismu un ar to saistītos simptomus.

10. Ķiploks, iespējams, uzlabo kaulu veselību

Patlaban vēl nav veikti pētījumi par ķiploku ietekmi attiecībā uz kaulu masas samazināšanos cilvēkiem.

Tomēr pētījumos ar grauzējiem novērots, ka tas līdz minimumam samazina kaulu masas zudumu, palielinot estrogēna līmeni mātītēm.

Citā pētījumā, piedaloties sievietēm menopauzes vecumā, tika novērots, ka sausā ķiploka ekstrakta lietošana ikdienā (ekvivalents 2 gramiem svaiga ķiploka) ievērojami samazina tā dēvētā estrogēna deficīta marķiera klātbūtni.

Tādējādi var secināt, ka ķiplokam piemīt labvēlīga ietekme uz sieviešu kaulu veselību.

Turklāt ir novērots, ka tādi produkti kā ķiploki un sīpoli labvēlīgi ietekmē osteoartrozes pacientu veselību.

Galavārds: ir novērots, ka ķiploks sniedz vairākus ieguvumus kaulu veselībai, paaugstinot estrogēna līmeni grauzēju mātītēm, taču šo novērojumu apstiprināšanai nepieciešami papildu pētījumi ar cilvēku piedalīšanos.

11. Ķiploks ir viegli iekļaujams uzturā un garšo lieliski

Lai gan pēdējais šajā sarakstā gan nav ieguvums veselībai, šis aspekts ir ne mazāk svarīgs.

Tas ir fakts, ka ķiplokus ir ļoti vienkārši iekļaut uzturā, turklāt tiem ir lieliska garša.

Tas lieliski papildina lielāko daļu pikanto ēdienu, bet jo īpaši – zupas un mērces. Tāpat ķiploka spēcīgā garša piešķir patīkamu niansi maigām receptēm.

Ķiploks ir nopērkams dažnedažādos veidos – no veselām daiviņām un viendabīgām pastām līdz pat pulveriem un uztura bagātinātājiem, piemēram, ķiploku ekstrakta un ķiploku eļļas veidā.

Minimālā efektīvā deva dziednieciskos nolūkos ir viena daiviņa starp ēdienreizēm divas vai trīs reizes dienā.

Tomēr jāmin, ka ķiploka lietošanai uzturā ir arī ēnas puse – piemēram, tas izraisa ne visai patīkamu elpu. Tāpat daļa cilvēku ir alerģiski pret ķiplokiem.

Ja jūs ciešat no, ar asiņošanu saistītām saslimšanām vai arī lietojat asinis šķidrinošus medikamentus, pirms palielināt savu ķiploku patēriņu, konsultējieties ar ārstu.

Aktīvā viela allicīns izdalās tikai saspiežot vai kā citādi sadalot svaigu ķiploku. Ja to termiski apstrādā pirms saspiešanas, labvēlīgā ietekme uz veselību nav tik efektīva.

Tieši tādēļ vislabākais veids, kā lietot ķiploku, ir svaigā veidā vai to saspiežot, sadalot jau kādu laiciņu pirms pievienošanas jūsu receptēm.

Viens no ērtākajiem veidiem, kā lietot ķiploku, ir ķiploku spiedē saspiest dažas daiviņas svaiga ķiploka, pēc tam sajaucot tās ar extra virgin olīveļļu un šķipsniņu sāls. Šādi var iegūt veselīgu un sevišķi gardu mērci.

12. Vēl kas?

Tūkstošiem gadu ļaudis uzskatīja, ka ķiplokam piemīt ārstnieciskas īpašības. Tagad mēs tam esam guvuši zinātnisku apliecinājumu.

Grauzdētas sojas pupiņas ir garda uzkoda!
Vai tiešām termogēnie tauku dedzināšanas līdzekļi ir tik efektīvi?

Jūsų krepšelis

Pievienojies 35,000+ klientiem Latvijā, kas ir pārveidojuši savu fizisko sagatavotību ar Vitamins.lv.

Jūsų krepšelis šiuo metu tuščias

Jums turėtų patikti…

Jūsų norų sąrašas