Iet uz saturu
Izvēlne
5 iemesli, kāpēc tev vajadzētu vairāk staigāt

5 iemesli, kāpēc tev vajadzētu vairāk staigāt

Vai arī tu esi viens no tiem cilvēkiem, kuri pandēmijas laikā bija spiesti strādāt no mājām? Vai arī tu vienkārši pārāk daudz laika pavadi sēdus pozīcijā – pie datora, televizora un automašīnas stūres? Esam apkopojuši piecus labus iemeslus, kāpēc tev biežāk vajadzētu pamest savu mājokli, lai dotos garā pastaigā.

1. Tu uzlabosi savu stāju

Vai esi kādreiz piedzīvojis muguras sāpes, īpaši tās lejasdaļā, jo pārāk ilgi esi sēdējis vienā un tajā pašā pozā? Visticamāk, atbilde ir apstiprinoša, turklāt daudzi no mums, sēžot pie datora, ieņem jogas cienīgas pozas. Nepareiza sēdēšanas poza ilgtermiņā var negatīvi ietekmēt tavu stāju, bet labās ziņas ir tādas, ka enerģiskas pastaigas var novērst šīs problēmas rašanos. Staigāšanas laikā tiek stiprināti visi svarīgākie muskuļi, kas atbildīgi par labu stāju: kāju ikri, vēdera un muguras muskulatūra, kā arī ne mazāk aktīvi ir tavi roku un plecu muskuļi, kad tu šūpo savas rokas uz priekšu un atpakaļ. Šīs kustības palīdz tev ne tikai uzlabot savu lokanību, bet arī saglabāt staltu stāju.

2. Tu sadedzināsi vairāk kaloriju

Daudzi cilvēki pienācīgi nenovērtē to, kādu atbalstu kaloriju dedzināšanas procesā sniedz šķietami parastas kustības. Enerģijas patēriņš, ko rada stāvēšana, staigāšana un citas kustības, var būt galvenā atslēga uz vieglāku svara zaudēšanu – vai arī vienkārši tās var dot tev iespēju baudīt vēl vairāk laba ēdiena. Ja tu katru dienu dodies garā pastaigā, tad tā laika gaitā kļūst par fizisko aktivitāti, kas nerada treniņa sajūtu, bet sniedz būtisku ietekmi uz tava organisma kaloriju patēriņu un ķermeņa kopējo veselības stāvokli.

3. Tu rūpēsies par saviem kauliem un locītavām

Pats par sevi saprotams, ka fiziski vingrinājumi palīdz stiprināt kaulus – pat tad, ja šī fiziskā aktivitāte ir “tikai” regulāra došanās pastaigās. Daļēji tas ir saistīts ar to, ka, cilvēkam kustoties, ķermenī tiek aktivizēti vairāki hormonālie procesi, kuri veicina kalcija uzsūkšanos organismā. Jau pamatskolā tiek mācīts tas, cik kalcijs ir svarīgs kaulu veselībai, tāpēc, optimizējot šīs minerālvielas uzsūkšanos organismā, tu savam ķermenim palīdzēsi novērst kaulu masas zudumu. (Pēc 30 gadu vecuma sasniegšanas cilvēkiem kaulu masa pamazām sarūk, tāpēc, ja esi vecuma grupā 30+, uzstādi sev mērķi: katru dienu noiet 6000 vai pat visus 10 000 soļus, lai ilgāk saglabātu kaulus veselus un blīvus.) Turklāt, kad tu liec savas locītavas un kaulus pie darba, liekot tiem pastaigas laikā nest sava ķermeņa svaru, tie kļūst spēcīgāki un izturīgāki.

4. Tu uzņemsi vairāk D vitamīna un kļūsi enerģiskāks

Neskaitot kaloriju patēriņu un ķermeņa izkustināšanu, pastaigas sniegs tev arī daudz svaiga gaisa un saules – tas nozīmē arī to, ka saņemsi labu D vitamīna lādiņu. Nav noslēpums, ka saule ir mūsu galvenais D vitamīna avots, jo no tās parasti saņemam daudz vairāk šī vitamīna nekā no pārtikas produktiem. Zināmu daudzumu D vitamīna mēs saņemam no treknajām zivīm, bet saule ir mūsu galvenais šī vitamīna avots, turklāt treknās zivis īsti nebūs opcija tiem, kas piekopj vegānisku dzīvesveidu.

Kā arī nedrīkstam aizmirst par garastāvokli. Nesaņemot pietiekami daudz saules gaismas, daudzi no mums kļūst letarģiski, nomākti un pat depresīvi. Saules gaisma sniedz tev enerģiju un prieku, tāpēc dodies laukā un ļauj, lai saules stari noglāsta tavu ādu. 

5. Tu būsi priecīgāks

Kad tu staigā, tavs ķermenis sāk ražot endorfīnus jeb laimes hormonus. Tajā pat laikā izdalās arī neiromediatori serotonīns un dopamīns, kas regulē tavu garastāvokli, apetīti, dzimumtieksmi, atmiņu un miegu. Turklāt pastaigas sniegs tev jaunus iespaidus un ļaus vismaz uz neilgu laiku pabūt klusumā pašam ar sevi, kas 21. gadsimta steigā šķiet gluži vai luksuss. 

 

Ja jāizdara īss kopsavilkums, tad tas būs šāds: pastaigas padarīs tevi veselīgāku un laimīgāku. Tāpēc auj kājās savus ērtākos apavus un dodies baudīt pilsētas ielas un dabas takas vai atklāj pats savu pastaigu maršrutu!
Astoņi kosmetoloģes padomi par ādas kopšanu vasarā
Attīrošs zaļais kokteilis ar spirulīnu

Jūsu grozs

Pievienojies 35,000+ klientiem Latvijā, kas ir pārveidojuši savu fizisko sagatavotību ar Vitamins.lv.

Jūsu grozs pašlaik ir tukšs

Jums varētu patikt...

Tavs vēlmju saraksts